Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinointi tai kumppanuusmarkkinointi on markkinointia, jota Obiskan asiakkaat ja yhteistyökumppanit toteuttavat omatoimisesti. Voit saada käyttöösi koodin, jota voit jakaa ystävillesi. Koodilla he saavat vuokrasta alennusta ja sinä saat onnistuneista vuokrista palkkion. Tällä sivulla kerrotaan ohjelman yksityiskohdat ja rajoitukset ja opastetaan liikkeelle. 

 

Voimassa olevat alennukset ja palkkiot: 

 • Alennus, kun koodia käytetään: 10 % 
 • Palkkio koodin haltijalle: 10 %

 

Säännöt ja rajoitukset

Koodin käytöllä on runsaasti sääntöjä ja rajoituksia. Mikäli sääntöjä tai rajoituksia ei noudateta, affiliate-tili voidaan perua kokonaisuudessaan, maksamattomia palkkioita ei makseta ja tahallisissa väärinkäytöksissä maksetut palkkiot peritään takaisin. 

 

Vuokraajan rajoitukset
Koodilla ei makseta affiliate-palkkiota tai alennusta, kun vuokraaja on samasta taloudesta kuin koodin haltija (sama osoite) tai samasta yrityksestä (yrityksen nimi tai y-tunnus).

 

Eettiset säännöt
Markkinoinnin täytyy olla eettisesti ongelmatonta ja mahdollisista rajanvedoista päättää Obiska. Mikäli sinua epäilyttää, ole yhteydessä etukäteen.

Esimerkkejä, jotka ovat sallittuja: 

 • Oma valokuvausaiheinen tai valokuvaukseen läheisesti liittyvä blogisi, Youtube-kanavasi, FB-tilisi/sivusi, IG-sivusi tai muu vastaava sosiaalisen median kanava, jossa sinulla on oma profiilisivu tai muuta, jota käyttäjät seuraavat. 

Esimerkkejä epäeettisistä mainostavoista: 

 • Affiliate-koodin lähettäminen sähköpostiin lupaa kysymättä viestissä, ellei kyseessä ole sivumaininta osana muuta asiakas- tai kaveriviestintää. Älä siis spämmää koodia sähköpostilistoille tai lupaa kysymättä. 
 • Älä jaa koodia sosiaalisen median yhteisöihin, joissa kumppanuusmarkkinointi on kiellettyä. Tarkista aina itse säännöt kustakin foorumista, yhteisöstä tai muusta ympäristöstä, jossa haluat koodia jakaa. 
 • Koodin jakaminen selkeästi eriävälle kohderyhmälle, esimerkiksi ulkomaille suunnattu, valokuvaukseen liittymätön sisältö. 

 

Ilmoitusvelvollisuus
Koodin haltija on velvollinen ilmoittamaan näistä säännöistä ja rajoituksista markkinoinnin kohdeyleisölle siinä määrin, kun se on soveltuvaa. Lisäksi koodia jakavan on ilmoitettava koodin kumppanuusmarkkinointiluonteesta ja siitä, että voit saada sillä taloudellista hyötyä (ns. "disclaimer"). Sopiva lause on esimerkiksi: "Tällä koodilla saat alennusta Obiska.fi verkkovuokraamon vuokrista ja minä saan tällä koodilla tehdyistä vuokrista palkkion" - lause voi olla muukin tilanteeseen sopiva, kunhan asiayhteys ja tieto mahdollisesta palkkiostasi käy siitä ilmi. Ilmoitus on tehtävä selkeästi ja piilottelematta sekä samalla formaatilla kuin miten koodi ja koodista on ilmoitettu. Esimerkiksi: 

 • Blogiteksteissä laita disclaimer-teksti suoraan linkin välittömään läheisyyteen tai ilmoita blogin alkuosassa, että teksti sisältää kumppanuusmarkkinointilinkkejä. Älä laita ilmoitusta vain tekstin pohjalle, vaan yhteyden on käytävä ilmi ennen tai samanaikaisti kuin koodi esitellään, ei vasta jälkikäteen. Huolehdi että fontti ja esitystapa on sellainen, että teksti huomataan. 
 • Videosisällössä mainitse disclaimer ääneen, mikäli kerrot koodin olemassaolosta ääneen ja tekstinä, mikäli se ilmenee myös videon tekstikuvauksessa. Tarvittaessa siis sekä kerro-, että kirjoita yhteys auki. 
 • Kuvasisällössä avaa disclaimer tekstinä kuvassa. Huolehdi, että fontti on riittävän suurta, että disclaimerista saa selkoa. 
 • Muussa tekstisisällössä, esim. somepostauksissa ilmoita disclaimer tekstin välittömässä yhteydessä. 

 

Affiliate-palkkion kerääntyminen, tilitys, vanheneminen ja verotus

 • Affiliate-palkkion minimimaksuerä on 20,00 euroa sellaista affiliate-palkkiota, joka ei ole vanhentunut tai jo maksettu. Tätä pienempiä eriä ei tilitetä. Tilitystä varten sinun tulee luovuttaa Obiskalle koko nimesi ja pankkitietosi. 
 • Affiliate-palkkio kirjautuu vasta kun vuokra on hyväksytysti toteutunut, se vaatii että kaikki seuraavat kohdat toteutuvat: 
  • Vuokra on toteutunut kokonaisuudessaan - eli pelkkä tilaus ei ole tae affiliate-palkkiosta
  • Koodia on käytetty vuokran tilauksen yhteydessä - ei siis jälkikäteen
  • Vuokraajan rajoitukset täyttyvät
  • Vuokra on päättynyt ja kaikki vuokran sisältö on palautettu Obiskalle ehjänä ja ajallaan
  • Vuokran lasku tai muu maksu on maksettu kokonaisuudessaan ja ajallaan
  • Vuokrasta ei ole koitunut Obiskalle odottamattomia, ylimäärisiä kuluja
 • Maksamaton affiliate-palkkio vanhenee kahden vuoden kuluessa. Kuten palkkion kerääntyminenkin, vanheneminen tapahtuu per vuokra. Tällöin sinulla voi olla tilanne, jossa osa myöhemmin potentiaalisesti tilitettävästä affiliate-palkkiosta vanhenee. Aikarajoituksen tarkoitus on kannustaa kohtuullisen aktiiviseen markkinointiin sekä varmistaa, että palkkio-ohjelma ei vanhene niin, että siihen jää pitkäaikaisesti maksamattomia palkkioita. 
  • Vanhentuvalle palkkiolle voi pyytää lisäaikaa vanhenemiselle, mikäli tilitystä ei halua tehdä heti ja minimimaksuerän vaatimus on täyttynyt. 
 • Tilitykset tehdään kumppanuusmarkkinoijan pyynnöstä ja pyyntö on tehtävä ennen kuin haluttu palkkio-osuus vanhenee. Tämän jälkeen palkkio maksetaan kohtuullisessa ajassa tilitietojen ym. antamisen jälkeen. 
 • Kumppanuusmarkkinoija on itse velvollinen ilmoittamaan tuloista verotuksessaan. 
 • Kumppanuusmarkkinoijana saat ilmoituksen jokaisesta affiliate-koodisi käytöstä sähköpostiisi. Lisäksi voit koska tahansa kysyä oman tilisi tilannetta, jolloin tiedot toimitetaan sinulle. 

 

Miten liikkeelle? 

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä meihin yhteydenottolomakkeella tai sähköpostilla ja kysy omaa koodiasi. 

Mikäli kumppanuusmarkkinointi kuulostaa raskaalta ja kaipaat kalustoa vain omaan käyttöösi, kurkkaa miten voimme auttaa yhteistyökuvioiden ja kaupallisen yhteistyön osalta