Tietoa

Hyvä tietää ja usein kysytyt kysymykset

Yleistä vuokraamisesta - tilaus ja palautus TÄRKEÄ

Lähetämme vuokratavarat postitse niin, että ne ovat perillä ensimmäisen vuokrapäiväsi iltapäivänä.

Postipalautus tapahtuu viimeisenä vuokrapäivänä niin, että paketti ehtii päivän kuljetukseen. Jos et tiedä oman postisi viimeistä ajankohtaa lähettää paketti palautukseen, voit tarkistaa sen Postin toimipistehausta .

Palauttaessasi Postitse saat meiltä valmiin palautuskortin, joka liimataan palautettavaan pakettiin kiinni vanhan osoitekortin päälle. Paketin uudelleensulkemiseen tarvitset vain hieman teippiä, muuten kaikki tulee valmiina.

Jos haluat noutaa vuokran tai palauttaa paikan päälle, siitä on sovittava aina erikseen ennen vuokraamista – ajat ovat tyypillisesti toimistoaikojen ulkopuolella, sillä meillä ei ole vakituista toimipistettä vakituisine aukioloaikoineen.

Postitse tilatessa laitteet saapuvat viimeistään ensimmäisenä vuokrapäivänä

Postitse tilattaessa saat laitteet postiisi noudettavaksi viimeistään vuokrapäiväsi aamupäivän aikana (riippuu postin jakelusta). Lähetämme seurantatunnuksen sinulle etukäteen, jotta voit seurata paketin kulkua ja noutaa paketin heti kun se on saapunut postiin.

Saatamme lähettää paketin jo reilusti etukäteen jos tilaus on maksettu vuokratilauksen yhteydessä (tai laskulla tilattaessa lasku on maksettu) ja vuokratilanne sen sallii. Älä kuitenkaan laske tärkeää tilaisuutta tämän varaan, emme aina ehdi tai voi lähettää paketteja reilusti etukäteen. Jos laite saapuu postiin etuajassa, voit ottaa laitteen heti käyttöön.

Noudettaessa noutoaika sovitaan etukäteen ennen vuokraa. Jos olet tilaamassa ja aiot noutaa, ota yhteys meihin ennen tilausta ja sovi noutoaika.

Noudettaessa tai paikan päälle palauttaessa sovi aika aina etukäteen!

Jos olet tilaamassa ja aiot noutaa tai palauttaa henkilökohtaisesti paikan päälle, ota yhteys meihin ennen tilausta ja sovi ajat. Meillä ei ole vakituisesti auki olevaa toimipistettä, joten nouto- ja palautusaikoja on rajoitetusti.

Katso yhteystietomme yhteystiedot-sivuilta.

Suosittelemme varaamaan viikkoa ennen vuokran alkua

Lyhyesti: Vuokraa mahdollisimman hyvissä ajoin.

Hakiessasi vapaita laitteita kalenterin avulla et välttämättä löydä mitään laitteita vapaaksi lähipäiville. Kalenteri huomioi myös postilähetykseen kuluvan ajan alkuun ja loppuun.

Usein meiltä kysytään, tarvitseeko asiakkaan huolehtia että postitukselle on riittävästi aikaa: ei tarvitse, kalenteri kyllä huomioi sen. Vuokrakalenteri on tehty niin, että hakiessasi laitteita tietylle päivämäärille se tarkoittaa, että sinulla on laite käytössä niinä päivinä.

Tyypillinen postitus vie kolmesta viiteen päivään ja posti ei kulje viikonloppuisin, joten riippuen päivästä kalenteri antaa tehdä varauksen aikaisintaan noin viikon päähän.

Lähin seuraava vapaa vuokra-aika siirtyy eteenpäin vuorokaudella aina keskipäivällä. Eli aamupäivällä tilanne voi näyttää erilaisella kuin iltapäivällä.

Toimitustapana posti

Toimitustapana on postin postipaketti. Tilaushistoriasta, tilauksen sisällöstä riippuen paketti lähetetään usein kirjattuna pakettina (nouto henkilökohtaisesti henkilöllisyys todistaen), helposti särkyvää -merkinnöin ja mahdollisesti vakuutettuna.

Emme toimita pakettiautomaattiin, sillä henkilöllisyys on voitava tarkistaa ennen tuotteen luovuttamista. Voimme sopia kuitenkin muista toimitustavoista tarvittaessa, mutta ehdota toimitustapaa ennen vuokraamista.

Maksutapana lasku ennen vuokraa

Saat tilauksestasi laskun, joka maksetaan ennen vuokraa.

Hinnasto

Tuotteillamme ei ole "listahintoja" tyyliin "Tämä laite on aina 100e/vrk". Maksu määräytyy esineen arvon ja vuokran pituuden mukaan niin, että ensimmäinen vuorokausi on kallein ja sen jälkeen vuorokausihinta pääsääntöisesti laskee.

Hinnoittelun tarkoitus on kannustaa vuokraamaan laitetta niin pitkään kuin sitä tarvitaan, ilman että ylimääräiset kuvauspäivät tekevät lovea budjettiin. Tulossa pari kuvauskeikkaa seuraavina viikonloppuina? Ei haittaa, yhdellä pitkällä vuokralla pääsee yleensä edullisemmin kuin kahdella erillisellä lyhyellä.

Esim. Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM (1.7.2017 hinnaston mukaan):

1. vrk = 59,52 euroa.
7 vrk = 111,60 euroa (18,6 euroa per vuorokausi) eli 7x aika on alle 2x hinta.
14 vrk = 155,00 euroa (11,1 euroa per vuorokausi).

No huh-huh!

Minulla on kiire, tarvitsen linssin tänään/huomenna/lähipäivinä!

Jos kalenteri antaa tehdä sinulle varauksen netissä, suosittelemme käyttämään sitä. Jos kalenteri ei anna tehdä tilausta enää (liian vähän aikaa vuokran alkuun), niin kirjoita vuokrakyselysi meille sähköpostilla.

Voit myös soittaa, mutta tarvitsemme ennen vuokran hyväksyntää vuokran tiedot ja hyväksynnän kirjallisesti. Huomaa myös, että puhelimitse olemme heikommin tavoitettavissa. Vastaamme myös tekstereihin.

Voit itse nopeuttaa tilanteen etenemistä kertomalla viestissäsi:

 • Omat tietosi kokonaan jo valmiiksi (etunimi, sukunimi, osoite, puhelinnumero, email, sekä yrityksen nimi jos tilaat yritykselle).
 • Vapaamuotoinen ilmaisu, että olet lukenut ja hyväksyt vuokraushehdot.
 • Minkä laitteen vuokraat, haluatko siihen jotakin lisäjuttuja (filttereitä, omavastuunvähennystä tms).
 • Mille ajalle haluat vuokrata (arkipäivästä arkipäivään).
 • Miten haluat hoitaa toimituksen ja palautuksen (esim nouto+postipalautus tai nouto+tuonti takaisin meille tms).
 • Noutaessa ja paikan päälle palauttaessa kannattaa ehdottaa valmiita ajankohtia, valitettavasti nouto ja tuonti menevät usein kalenteriralliksi muiden kuvaus- ja työprojektien vuoksi ja laitteet voivat sijaita eri paikassa. Pääsääntöisesti toimistoaikojen ulkopuolisella ajalla löytyy varmimmin sopivat nouto- ja palautusajat.
 • Postin ehtimistä perille kiiretilanteessa voit arvioida valmiiksi Postin toimitusaikakyselyllä . Huomaa, että saamme paketin postiin pääsääntöisesti seuraavana päivänä tilauksen sopimisesta ja hyväksymisestä. Lisäksi huomioi, että kiireellisissä tapauksissa emme voi taata tilauksen oikea-aikaista toimitusta vaikka tilaus sovittaisiin.
 • Kannattaa myös ilmaista, jos jokin laite, ajankohta tms. voidaan korvata jollakin muulla vaihtoehdolla, mikäli ne eivät muutoin onnistuisi. Tällaisten vaihtoehtojen tarjoaminen etukäteen nopeuttaa ehdotus-vastahedotus-sykliä.

Vastaamme sinulle vuokraehdotuksella ja hintatiedolla tai kysymme lisätietoja. Kun lähetämme vuokraehdotuksen vapaamuotoiseen kyselyysi, sinun on erikseen vielä hyväksyttävä se vastaamalla viestiin, joten tarkkaile postiasi.

Postipalautuksessa käytetään valmiiksi tulostettua palautuskorttia

Saat postipalautusta varten valmiiksi tulostetun A5-kokoisen liimapintaisen palautuskortin.

Tarvitset palauttamiseen:

 1. Teippiä
 2. Sakset

 

Näin palautat ilman että sisältö menee rikki:

 1. Paketoi paketin sisältö tiiviisti niin, että sen sisältö ei kolise tai heilu pakettia ravistaessa. Ota palautuskortti ensiksi talteen, ettei sitä tarvitse kaivella jo paketoidusta laatikosta (nimimerkillä kokemusta on).
 2. Paketoi paketin sisältö keskelle pakettia niin, että joka puolella on vähintään kolme senttiä pehmustetta. Jos pakettiin tulee osuma, niin vain paketti menee rikki eikä sisältö.
 3. Palauta kaikki mukana tulleet esineet.
 4. Teippaa paketti huolellisesti mutta ei muumioksi asti. Jätä paketissa jo olevat särkyvää-tarrat näkyviin.
 5. Liimaa mukana tullut A5-kokoinen liimapintainen palautuskortti vanhan lähetyskortin päälle (siis sen, jonka avulla paketti tuli meiltä teille). Liimaa uusi kortti niin, että vanha kortti peittyy. Palautuskortista poistetaan vain ylä- ja alaosasta liiman suoja ja keskiosaan se jätetään paikoilleen!
 6. Vie paketti postiin. Pidä palautuskortti suojassa vesisateelta, ettei viivakoodit sotkeudu.

 

Katoamisen tai ongelmatilanteen varalta säilytä kuitti kunnes olemme vastaanottaneet paketin.

 

Jos käytät muuta palautustapaa, esimerkiksi palautuskortti menee rikki tai lähetät paketin muusta syystä omakustanteisesti, lähetä paketti helposti särkyvää lisämerkinnällä, ilmoita meille sen seurantatunnus ja säilytä lähetyksen kuitti kunnes olemme vastaanottaneet palautuksen.

KELLONAJAT: VARAUS, VUOKRA-AIKA, PALAUTUS. TÄRKEÄ

Postittaessa vuokra-aika alkaa iltapäivällä tai kun noudat paketin etukäteen sen saavuttua postiin. Postitoimitusten ajat vaihtelevat, mutta lupaamme laitteen perille ensimmäisen vuokrapäivän iltapäivälle. Käytännössä paketti on usein jo aamupäivällä tai jopa edellisenä päivänä perillä, mutta siihen ei kannata luottaa, joten jos tarvitset laitetta aamupäivällä, vuokraa se jo edelliseksi päiväksi.

Noudettaessa ota yhteys ennen vuokratilauksen tekemistä ja sovi noutoaika etukäteen – noutoajat ovat tyypillisesti toimistoaikojen jälkeen. Meillä ei ole vakituisesti auki olevaa toimipistettä, joten noutoaikaa ei välttämättä saa haluamalleen ajalle.

Vuokra-aika päättyy kello 12 – tällöinkin voit kuitenkin pitää laitteet käytössä niin pitkään, että ehdit palauttaa ne samana päivänä lähtevään postikuljetukseen. Paikan päälle tuotaessa sovi aika etukäteen ennen kuin vuokraat.

Hae oman lähipostisi kellonajat Postin palvelupisteet ja aukioloajat -sivulta.

Huomaa että viimeinen hetki viedä paketti postiin on usein myös kiireinen aika postissa, joten varaudu jonotukseen jos viet paketin viime tinkaan.

Sesonkiaikoina posteissa voi myös olla erityisen pitkät jonot (esim joulu, black friday jne).

Myöhässä postiin jätetty palautus viivästyttää vuokran päättymistä ja siitä tulee ylimääräistä maksua vuokraehtojen mukaisesti.

Kalenterin aika päivittyy klo 12:00, jonka jälkeen seuraava aikaisin ajankohta vuokrata siirtyy seuraavalle vuorokaudelle. Eli saattaessasi tilauksen loppuun aamupäivän aikana voit saada laitteet nopeammin käyttöösi kuin iltapäivällä tilatessa.

Palautuskorttini meni rikki/sotkuun/hukkui

Jos epäilet, että palautuskortti on pilaantunut, voit kysyä postissa kelpaako se vielä lähetykseen. Palautuskortti voi mennä pilalle jos se kastuu, muste leviää tai jos kortti repeää ennenaikaisesti.

Pakettikortti on maksettu etukäteen, joten mikäli korttia ei voi käyttää, paketti on palautettava omakustanteisesti.

Toimi näin:

 1. Pakkaa paketti normaalisti paketissa olleiden pakkausohjeiden mukaan (särkyvät laitteet keskellä, tiivis pakkaus).
 2. Lähetä paketti tavallisena postipakettina.
 3. Ota pakettiin "Helposti särkyvää" lisämerkintä.
 4. Ilmoita meille lähetyksen seurantatunnus (lukee viivakoodin alla, pitkä kirjain- ja numerosarja, esim "JJFI 000…" tai "VV….FI".
 5. Katoamisen tai ongelmatilanteen varalta säilytä kuitti kunnes olemme vastaanottaneet paketin.

Vaihtoehtoisesti voit myös tiedustella palautusaikaa jos haluat tuoda laitteet paikan päälle. Huomaa kuitenkin, että vuokra-aika saattaa pidentyä jos sopivaa ajankohtaa ei löydy.

Mitä jos laitteet menevät rikki tai hukkuvat?

Kun vastaanotat laitteet meiltä tai postista, olet vastuussa niistä. Jos laitteet menevät rikki, varastetaan, anastetaan tai ne hukkuvat, sinulla on korvausvelvollisuus. Jos tällaista tapahtuu, tee siitä välittömästi ilmoitus meille, jotta voimme selvittää tulevat vuokrat.

Jos laite hukkuu, anastetaan, varastetaan tai se jää muusta syystä palauttamatta, se on korvattava kokonaan. Jos laite varastetaan tai anastetaan, tee siitä myös ilmoitus poliisille.

Voit tarkistaa omalta vakuutusyhtiöltäsi kattaako vakuutuksesi laitteet niiden rikkoutuessa (esim kotivakuutuksen vieras irtain, vastuuvakuutus tai matkatilanteessa matkavakuutus).

Voit myös ostaa kauttamme erillisen omavastuunvähennyksen, jonka avulla pienennät omavastuutasi laitteen rikkoutuessa. Se hyödyttää tilanteissa joissa laite rikkoontuu, mutta ei katoa. Se ei kata palauttamatta jäänyttä laitetta ja myös rikkoontunut laite on palautettava vahingon toteamiseksi. Tuote myydään toistaiseksi sähköpostitse, mutta se integroidaan myöhemmin (sormet ristissä) verkkovuokraamoon osaksi tilausprosessia. Luonnollisesti omavastuunvähennystä voi ostaa ennen vuokraa, mutta ei jälkikäteen.

Lue vastuu- ja korvauskäytännöistä tarkemmin vuokraehdoistamme.

Saako laitteet viedä maasta pois?

No tiätty! Saa viedä.

Henkilötietojen, luottotietojen ja henkilötunnuksen käsittely

Selvitämme vuokraajan luottotiedot ja henkilötunnuksen ennen vuokran alkamista. Henkilötunnus voidaan tallentaa paketin hakemisen yhteydessä postista tai paikan päältä esimerkiksi samalla kun henkilöllisyys todistetaan.

Ajoittain tarvitsemme henkilötunnuksen jo etukäteen ennen vuokraamista, mikäli luottotietoja ei saada selvitettyä pelkän osoitteen ja nimen avulla. Tällöin kysymme tietoa erikseen sähköpostilla tai puhelimitse.

Emme säilytä henkilötunnuksia tai luottotietoraportteja palvelimellamme.

Voit lukea lisää henkilötunnuksen käsittelystä vuokratoiminnassa tietosuojavaltuutetun  sivuilta.

Tavanomaisia henkilötietoja, kuten nimi, osoite, puhelinnumero, email jne. säilytämme palvelimellamme vuokran käsittelyä varten (johon lukeutuu myös niiden luovuttaminen esim. kuljetusyhtiölle). Lisäksi tietoja käytetään vain yritystä, vuokria ja muuta tavanomaista toimintaa varten, mutta emme käytä tietoja suoramarkkinointiin ilman erillistä lupaa.

Asiakkuuden edellytykset

Vuokrataksesi sinulla pitää olla…

 • Ikää yli 15v
 • Suomalainen hetu
 • Vakituinen osoite Suomessa
 • Hyvin hoidetut raha-asiat (tarkistamme luottotiedot)

Yhteistyökuviot UUSI

Etsimme yhteistyökumppaneita palveluista jotka tarjoavat palveluita valo- ja videokuvaajille. Ota yhteyttä! 

Valo- ja videokuvaajille suunnittelemme kuvaajat.fi  -palvelua valokuvaajien omien palveluiden myyntiin, käy kurkkaamassa.

Artikkeleita

Vuokrakäytännöt

Hyvä tietää ennen ensimmäistä vuokraa. Vuokraaminen eroaa ostamisesta, lue täältä vuokraamisen käytännöistä.

Lue lisää
Obiskan tarina

Obiska on Suomen ensimmäinen valokuvauslaitteiden vuokraamiseen erikoistunut nettivuokraamo.

Lue lisää
Apua linssin valintaan

Valitse objektiivi tilanteen mukaan. Mikä objektiivi hääkuvaukseen, urheilukuvaukseen tai luontokuvaukseen?

Lue lisää
Kiiretilausohjeet

Kiireellinen tilaus? Jos tarvitset linssin erittäin nopeasti ja kalenteri ei anna tehdä varausta, toimi näin.

Lue lisää
Postipalautusohjeet

Tarvitset palautukseen teippiä – kaikki muu tulee mukana. Voit lukea halutessasi tarkemmat ohjeet täältä.

Lue lisää

HYVÄ TIETÄÄ KÄYTÄNNÖT

ENNEN VUOKRAAMISTA

Ennen ensimmäistä vuokraa on hyvä tietää vuokrauskäytännöt. Milloin laitteet saapuvat? Miten ne palautetaan? Miten Obiska toimii?

VERKKOVUOKRAAMOIDEN JOUKOSSA OBISKA ON

UUSI MUTTA VANHIN

Obiska on Suomen ensimmäinen laatuaan, mutta palvelee tänään entistäkin paremmin.

APUA VALINTAAN

LINSSI TILANTEEN MUKAAN

Kun mietit mikä objektiivi tai laite sopii mihinkin tilanteeseen, kurkkaa meidän suosituksemme sinun tarpeeseesi.