Obiskan tarina

Obiskan tarina

Obiska on Suomen ensimmäinen valokuvauslaitteiden vuokraamiseen erikoistunut nettivuokraamo.

 
Ensimmäinen vuokraobjektiivi luovutettiin 5.8.2009 asiakkaalle aamukuudelta Hämeenlinnan rautatieasemalle erikseen kuljetettuna, edellisiltana tehdyn kiireellisen tilauksen jälkeen. Hyvää asiakaspalvelua heti alusta lähtien. Paitsi… tuolloin peritty pantti unohtui maksaa takaisin, kunnes asiakas sitä erikseen pyysi. Ja tuo tietysti hävettää vielä melkein kymmenenkin vuoden kuluttua, sillä toimintamme on muutoin varsin kiiteltyä. Sittemmin prosessia on hiottu ja pantistakin on jo voitu luopua ja nyt voi hyvillä mielin sanoa, että toiminta on melkoisen hyvää! 

Toiminta muuttuikin "ammattimaisemmaksi" jo seuraavana vuonna kun koko vuokraustoiminta siirtyi opiskelijoiden pitämän osuuskunnan jämäkkään otteeseen ja kaveri koodasi ensimmäisen vuokralomakkeen hyvää hyvyyttään "kun sitä oli ihan hauska tehdä" (kiitos!). Edelleen Obiska kuitenkin pyöri jonkinlaisella testivaiheella ja se siirtyi paikkakunnalta toiselle omistajan mukana.

Laatta objektiivissa

Kuvassa yllä: Laatta linssissä.

Alkuvaiheessa vuokraustoiminta myös haki suuntaa myös turvallisuuden osalta. Jotta toimintaa kannatti jatkaa, lieveilmiöihin, kuten anastamiseen, piti keksiä ratkaisuja. Ei nimittäin mennyt kauaakaan, kun varkaat löysivät helposti liikkuvat linssit. Tätä vastaan kamppailua varten laadittiin nippu parannuksia, jotka onneksi tepsivät.

Objektiiveihin liimattiin omistajatiedot ja niiden tarkistusosoitteet, jotta niitä ei voi jälleenmyydä. Laatat eivät lähde pois ilman objektiivin vahingoittamista ja käytännössä laitteen jälleenmyyntiarvon menetystä. Niissä on myös omia, tunnistettavia lisäosia, jotka helpottavat laitteen tunnistamista ja niiden tunnisteet löytyvät helposti hakukoneilla. Lisäksi asiakasvalinta korostui (luottotietotarkistukset) ja maksutapoja viilattiin vähemmän höveleiksi. Nykyään henkilöllisyyskin pitää todistaa aina vuokratessa, jotta ainakin tiedämme mistä lähteä kyselemään laitteita.

Ja sitäpaitsi alku hyvin, kaikki hyvin: Aiemmillakin rötöstelyillä oli (meille) onnellinen loppu, sillä kaikki matkan varrella jekutetut laitteet löydettiin, joten toimintaa kannatti jatkaa alun vaikeuksienkin yli. 

Poliisin kotietsinnässä löytynyttä tavaraa

Kuvassa yllä: Kotietsinnästä löytynyttä vuokratavaraa. 

Muutaman vuoden lämmittelyn jälkeen syntyi Yhdistin Oy ja pian sille virallinen aputoiminimi Obiska koko vuokraamon siirtyessä Yhdisimen alle. Tarkoituksena oli laittaa uutta vaihdetta silmään ja vaikka toiminta jäi lopulta edelleen sivutoimiseksi yrittäjän jatko-opintojen vuoksi, puskaradio kiri pitkälle ja asiakaskannastakin alkoi löytyä vakioasiakkaita.

Nykyään Obiska toimii sivutoimisena, mutta laadukkaana vuokrayrityksenä. Samaan aikaan se on päivittynyt aivan uudelle tasolle täysin uudistuneen vuokrajärjestelmän ja sivuston myötä. Pilkettä silmäkulmassa ja rentoa otetta ei ole kuitenkaan hukattu "ammattimaisuuden" alle.

Paketit kierrätetään kymmeniä kertoja

Kuvassa yllä: Paketit kierrätetään kymmeniä kertoja, siitä tulee myös toinen sloganimme rumat paketit, hyvät linssit. Ensimmäinen on tietty kuvaajien paras kaveri

Obiskan tarkoitus on edistää valokuvaajien mahdollisuuksia ottaa parempia kuvia ja samalla myös mahdollistaa päteville kuvaajille parempia mahdollisuuksia luoda tuloa oman osaamisensa ympärille. Tätä jälkimmäistä osaa silmällä pitäen Obiskan tarinan spin-off on (noin) vuonna 2022 julkaistava Kuvaajat.fi -palvelu.

Kiitos teille kaikille, olette timanttia!