Obiskan tarina

 

Obiska on Suomen ensimmäinen valokuvauslaitteiden vuokraamiseen erikoistunut nettivuokraamo.

 

Ensimmäinen vuokraobjektiivi luovutettiin 5.8.2009 asiakkaalle aamukuudelta Hämeenlinnan rautatieasemalle erikseen kuljetettuna, edellisiltana tehdyn kiireellisen tilauksen jälkeen. Hyvää asiakaspalvelua heti alusta lähtien. Paitsi… tuolloin peritty pantti unohtui maksaa takaisin, kunnes asiakas sitä erikseen pyysi. Ja tuo tietysti hävettää vielä melkein kymmenenkin vuoden kuluttua, sillä toimintamme on muutoin varsin kiiteltyä. Sittemmin prosessia on hiottu ja pantistakin on jo voitu luopua ja nyt voi hyvillä mielin sanoa, että toiminta on melkoisen hyvää!

 

Toiminta muuttuikin "ammattimaisemmaksi" jo seuraavana vuonna kun koko vuokraustoiminta siirtyi opiskelijoiden pitämän osuuskunnan jämäkkään otteeseen ja kaveri koodasi ensimmäisen vuokralomakkeen hyvää hyvyyttään "kun sitä oli ihan hauska tehdä" (kiitos!). Edelleen Obiska kuitenkin pyöri jonkinlaisella testivaiheella ja se siirtyi paikkakunnalta toiselle omistajan mukana.


Laatta objektiivissa


Alkuvaiheessa vuokraustoiminta myös haki suuntaa siinäkin mielessä, että lieveilmiöihin, kuten anastamiseen piti keksiä ratkaisuja, jotta toimintaa kannatti jatkaa. Ei mennyt kauaakaan, kun varkaat löysivät helposti hukattavat objektiivit. Tätä varten laadittiin usean kohdan toimenpidelista. Esimerkiksi objektiiveihin liimattiin omistajatiedot laitteisiin niin, ettei niitä saa laitetta vahingoittamatta pois, jolloin laite käytännössä menettää jälleenmyyntiarvonsa ja siten koko anastaminen menettää mielekkyytensä. Nyt tilanne on se, että laitteita ei saa haltuun ilman, että siitä jää todistuskelpoinen ja vahvistettu henkilötieto ja kaikki laitteetkin on saatu takaisin tavalla tai toisella – myös aikoinaan hävinneet, joten toimintaa kannatti jatkaa.


Poliisin kotietsinnästä löytynyttä vuokratavaraa


Muutaman vuoden jälkeen syntyi Yhdistin Oy ja pian sille virallinen aputoiminimi Obiska koko vuokraamon siirtyessä Yhdisimen alle. Tarkoituksena oli laittaa uutta vaihdetta silmään ja vaikka toiminta jäi lopulta edelleen sivutoimiseksi jatko-opintojen vuoksi, puskaradio kiri pitkälle ja asiakaskannastakin alkoi löytyä vakioasiakkaita.

Vuonna 2018 Obiska toimii sivutoimisena, mutta laadukkaana vuokrayrityksenä. Samaan aikaan se on päivittynyt aivan uudelle tasolle täysin uudistuneen vuokrajärjestelmän ja sivuston myötä. Pilkettä silmäkulmassa ja rentoa otetta ei ole kuitenkaan hukattu kaiken "ammattimaisuuden" alle.


Paketit kierrätetään kymmeniä kertoja


Obiskan tarkoitus on edistää valokuvaajien mahdollisuuksia ottaa parempia kuvia ja samalla myös mahdollistaa päteville kuvaajille parempia mahdollisuuksia luoda tuloa oman osaamisensa ympärille. Tätä jälkimmäistä osaa silmällä pitäen Obiskan tarinan spin-off on (noin) vuonna 2018 julkaistava Kuvaajat.fi -palvelu.

Kiitos teille kaikille, olette timanttia!

Takaisin Tietoa -sivulle.