Kaupallinen yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö

Kun Obiskan ja kuvaajan intressit kohtaavat toisensa, teemme usein yhteistyötä. Aloite tulee yleensä kuvaajalta ja tässä artikkelissa on kerrottu miten tyypillisesti hoidamme kaupallisen yhteistyön yhdessä. Jokainen yhteistyökuvio sovitaan erikseen, mutta yleensä se menee jotakuinkin näin: 

Laitteita lainaan

Obiska luovuttaa vuokralaiteen sovituksi ajaksi ilman vuokrahintaa. 

 

Kuvaajan tuottamat julkaisut

Kuvaaja julkaisee sopivissa medioissa ja kanavissa sisältöä, jossa Obiska mainitaan. Me emme puutu viestin sisältöön, vaikka sopivista tavoista yleensä keskustellaan etukäteen - onko kyseessä maininta, tarina tai muu pidempi juttu. Mediat tai somealustat katsotaan aina kuvaajan oman ehdotuksen perusteella, se voi olla Facebook, Instagram, Youtube, blogi tai mikä tahansa muu missä on sopivasti seuraajia ja ennen kaikkea sopivaa kohderyhmää. Isokaan seuraajamäärä ei ole välttämättä tae sopivuudesta (Obiskasta voi vuokrata vain Suomeen ja suomen kielellä), mutta yleensä sopiva kulma löytyy. 

 

Kiinnostava sisältö

Obiskalle tärkeää on pysyvät maininnat, jotka kestävät aikaa. Tällaisia ovat esimerkiksi blogijutut kuvaajan blogissa, sopiva sisältö Youtubessa videolla ja kuvauksessa mainiten, Instagramin kansiot ym., mutta myös tyypilliset sisältöpostaukset ovat kiinnostavia. Isoilla seuraajamäärillä myös reelsit ja muut ajankohtaiset jutut ovat kiinnostavia, mutta niiden vaikutusaika on yleensä hyvin lyhyt. Isommissa tuotannoissa yleensä on maininta esim. lopputeksteissä tai kiitoksissa. 

 

Yhteistyöstä mainitaan julkisesti

Yhteistyöstä mainitaan julkisesti julkaisujen ja sisältöjen yhteydessä. Erityisesti yhteistyökumppanin, joka julkaisee yhteistyön kautta saadulla kalustolla tai avulla tuotettua materiaalia, tulee mainita kytköksestä postauksen, julkaisun tai muun sisällön yhteydessä, jotta viesti ei ole harhaanjohtavaa ja ettei sitä voi tulkita piilomainonnaksi. Yhteistyön osalta ollaan siis avoimia ja muutoinkin Obiska ja yhteistyökumppani voi mainita julkisesti yhteistyöstä. 

 

Materiaalia jakoon

Kuvaussessiosta toimitetaan kuvaajan itse valikoimia otoksia Obiskalle, jota myös Obiska voi hyödyntää omissa medioissaan. Se voi olla esimerkkikuvia objektiivien galleriaan, käytettäväksi postauksiin ja muuhun sisältöön sosiaalisessa mediassa (kuvaajan maininnalla), showreeliä blogiin tai muuta vastaavaa, jota Obiska voi hyödyntää tarpeen mukaan omissa julkaisuissaan ja sisällöntuotannossa. Rajoitteena kuitenkin on, että vaikka Obiska voi käyttää tätä sisältöä, Obiskalle ei tule oikeutta myydä niitä tai niiden oikeuksia eteenpäin. 

 

Molemminpuolista yhteistyötä

Me voimme myös nostaa esiin kuvaajia ja teoksia Obiskan kanavissa esimerkiksi kirjoittamalla sinusta blogiartikkelin ja nostaa esiin sinua ja teoksiasi. 

 

Kaupallinen yhteistyö rahalla? 

Yleensä Obiska ei maksa yhteistyöstä rahalla. Rahallinen yhteistyö onnistuu myös, mutta tällöin se perustuu aina jonkinlaiseen tulosmalliin. Tällainen voi olla esimerkiksi vuokramäärien seuranta seurantalinkillä tai koodilla. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että tällaiset ovat aika riskialttiita sekä kuvaajalle että Obiskalle, koska tuotetun sisällön (somepostaukset, maininnat ym.) välitön hyöty on usein melko pieni, ellei seuraajajoukko ole suuri ja hyvin kohdennettu. Tästä syystä yleensä teemme yhteistyötä puhtaasti tuoteluovutuksin.

Jos uskot, että pystyt markkinoimaan tuottavasti, meillä on myös Affiliate- eli kumppanuusmarkkinointiohjelma.

 

Miten liikkeelle?

Jos yhteistyökuviot kiinnostavat, laita meille avoin ehdotus sähköpostilla tai yhteydenottolomakkeella ja siitä se lähtee liikkeelle.